29 اردیبهشت 1398 - 22:24
شناسه خبر: 7558
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
در جلسه عمومی دبیران کانون انجمن های صنایع غذایی ایران چه گذشت؟
به گزارش روابط عمومی کانون انجمن های صنایع غذایی ایران، جلسه عمومی دبیران کانون انجمن های صنایع غذایی ایران با حضور رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در میان جمعی از دبیران و روسای انجمن های صنایع غذایی کشور و دبیرکل کانون با هدف طرح و پیگیری مشکلات و موانع تولیدکنندگان صنعت غذای کشور در روزهای سخت تحریم های اقتصادی تشکیل شد.
کاوه زرگران، دبیرکل کانون انجمن های صنایع غذایی ایران در ابتدای این جلسه با بیان اینکه شرایط جنگ اقتصادی سبب ایجاد بی ثباتی در کسب و کارها علی الخصوص بخش تولید شده است، گفت: این بی ثباتی در بخش غذا به علت اهمیت و استراتژیک بودن آن نمود پررنگ تری دارد.
زرگران همچنین خاطرنشان کرد: نوسانات قوانین در ماه های گذشته قدرت تصمیم گیری را حتی برای بازه زمانی یکماه نیز از فعالان اقتصادی سلب کرده است و آنها نمی دانند بنگاه شان دستخوش چه نوسانات و تغییراتی خواهد شد.
وی جلسات گذشته فعالان حوزه کشاورزی و صنایع غذایی کشور با حضور رئیس کمیسیون کشاورزی را در پیگیری مسائل مثمر ثمر توصیف و اظهار امیدواری کرد که از طریق این نشست نیز مشکلات و موانع تولیدکنندگان مورد پیگیری قرار گیرد.
سیاست های بانک مرکزی متغیر و نامشخص است
دبیرکل کانون انجمن های صنایع غذایی ایران در ادامه این جلسه با انتقاد از سیاست های نامشخص و متغیر بانک مرکزی در تخصیص ارز خاطرنشان کرد: حجم رسوب کالا در بنادر جذب کامیون ها برای بارگیری کالا به داخل کشور را در مقاطعی با مشکلاتی مواجه می کند به طوریکه در مقاطعی دستور توقف بارگیری شرکت های بخش خصوصی جهت بارگیری انحصاری شرکت بازرگانی دولتی صادر می شود، که نشان می دهد نه تنها زمینه فعالیت یکسان برای بخش خصوصی و دولتی فراهم نشده است بلکه برای بخش دولتی که می بایست طبق قانون کوچکتر شود، مسیر انحصاری نیز ایجاد شده است.
زرگران همچنین با تاکید بر اینکه دولت حجم بزرگی از ذخایر استراتژیک را در اختیار دارد و پایه گذار قیمت در بازار است، خاطرنشان کرد: دولت واردکننده انحصاری شکر در کشور است، اما کالاهای تولیدی صنایع غذایی را بر اساس کالایی که در بازار با کمبود رو به رو شده قیمتگذاری می کند و مواد اولیه صنایع چون و روغن و شکر با قیمتی که خود تصویب کرده به میزان لازم تامین نمیکند.
افزایش 2 برابری سرمایه در گردش مورد نیاز تولیدکنندگان با حذف ارز 4200 تومانی
دبیرکل کانون انجمن های صنایع غذایی ایران همچنین با اشاره به برنامه دولت برای حذف ارز 4200 تومانی و تبدیل آن به ارز اتاق مبادلاتی، این اقدام را سبب افزایش 2 برابری سرمایه در گردش مورد نیاز واحدهای تولیدی اعلام کرد.
لزوم تغییر شیوه نمونه گیری سازمان ملی استاندارد از محصولات غذایی وارداتی فله ای
زرگران در ادامه شیوه نمونه گیری سازمان ملی استاندارد ایران از محصولات وارداتی فله ای چون جو، ذرت و سویا در انبارهای گمرک را سبب خواب سرمایه 15 روزه برای واردکنندگان عنوان کرد و خواستار تغییر این شیوه و نمونه گیری از محصولات در کشتی ها شد.
ضعف و کاستی های سیستم بانکی، پاشنه آشیل اقتصاد ایران
علی موحد، دبیرکل اسبق کانون انجمن های صنایع غذایی ایران عمده مشکلات اقتصادی کشور را در نتیجه ضعف ها و کاستی های سیستم بانکداری در کشور دانست و بر استقلال بانک مرکزی به عنوان یک رکن سیاستگذار در کشور تاکید کرد که نباید به دست یک بانکدار اداره شود.
وی همچنین قانون مالیات های سال 1394 را بدترین قانون طول تاریخ مالیاتی کشور توصیف کرد و گفت: متاسفانه این قانون در کشور ما به بدترین وجه ممکن اجرا می شود چراکه مالیات بر ارزش افزوده مالیات بر مصرف است ولی در کشور ما به علت نبود ابزار وصول آن از مردم از تولیدکنندگان گرفته میشود.
مواد اولیه مصوب به کارخانجات خوراک دام داده نمی شود
رئیس انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان کشور در ادامه این جلسه به توصیف مشکلات پیش روی این صنعت پرداخت و خاطرنشان کرد: با وجود سهم بیش از 50 درصدی کارخانجات در تولید خوراک دام و طیور کشور، مواد اولیه مصوب به این کارخانجات داده نمی شود، به طوری که کارخانجات خوراک دام در شرف تعطیلی هستند که به بیکاری 12 هزار نفر نیروی فعال در این صنعت خواهد انجامید.
مجید موافق قدیری با انتقاد از تمرکز بالای دولت بر بخش پرورش و عدم توجه کافی به کارخانجات خوراک دام کشور، اظهار کرد: طبق آمار جهاد کشاورزی 30 درصد مواد اولیه در مرغداری ها و دامداری های کشور به هدر می رود.
وی همچنین برخورد سلیقه ای با کارخانجات خوراک دام در استان ها و عدم تدوین آیین نامه را مورد انتقاد قرار داد و گفت: معاونت امور دام نیز عزمی برای حل مشکلات کارخانجات از خود نشان نمی دهد.
دامداران قیمت مصوب شیر خام را رعایت نمی کنند
مدیرعامل اتحادیه تعاونی های فرآورده های لبنی ایران نیز از دیگر نمایندگان صنعت غذای ایران بود که در این جلسه به طرح مشکلات این روزهای صنایع لبنی کشور پرداخت.
محمدرضا گنجی با اشاره به پخش مکرر اخبار مربوط به گرانی محصولات لبنی از شبکه های رادیویی و تلویزیونی، گفت: در حالی که قیمت مصوب شیرخام 2 هزار تومان اعلام شده است، کارخانجات شیرخام را بین 2250 تا 2400 تومان از دامداران خریداری می کنند و دامداران اخیرا نیز به سازمان حمایت اعلام کرده اند که قیمت شیرخام 2572 تومان است. از سوی دیگر سایر هزینه ها چون هزینه دستمزد، نرخ ارز، مواد پتروشیمی و انرژی نیز از ابتدای سال افزایش یافته اند که افزایش قیمت تمام شده محصولات لبنی را به دنبال داشته است.
وی همچنین روند طولانی بررسی و اعلام قیمت مصوب از سوی سازمان های متولی را سبب ضرر کارخانجات و تعطیلی صنایع کوچک برشمرد.
اختلاف قیمت ذرت و گندم چالش جدید صنایع نشاسته و گلوکز ایران
دبیر انجمن صنایع نشاسته و گلوکز ایران نیز با حضور در این جلسه به اختلاف قیمت ایجاد شده میان محصولات ذرت و گندم در اثر حذف یارانه گندم صنعت اشاره کرد و خواستار تعدیل نحوه تامین مواد اولیه این صنایع برای برطرف کردن این مساله شد.
محمد رسول مصائبی همچنین با بیان اینکه سبوس گندم هنوز به همان قیمت قبل از برداشته شدن یارانه گندم صنایع عرضه می شود، این روند را سبب افزایش قیمت 300 تا 400 تومانی محصولات نشاسته ای اعلام کرد.
کمبود گندم دروم نتیجه سیاست های غلط بخش کشاورزی است
دبیر انجمن کارفرمایان کارخانجات ماکارونی ایران نیز با اشاره به کمبود گندم دوروم برای صنایع ماکارونی ایران آن را نتیجه سیاست های غلط بخش کشاورزی در عدم اختلاف قیمت معنادار میان گندم نرم و دوروم دانست که سبب ایجاد کمبود این ماده اولیه مهم صنایع ماکارونی سازی شده است.
حسن امرالهی در ادامه با تاکید بر اینکه گندم دروم به غیر از صنعت ماکارونی سازی کاربرد دیگری ندارد خواستار واردات محدود آن به منظور رفع نیاز کارخانجات ماکارونی و کمک به ارتقای کیفیت محصولات تولیدی این صنعت شد و خاطرنشان کرد: مواد اولیه صنعت ماکارونی سازی ایران چون گندم، سلفون، کارتن و گلوتن با افزایش قیمت هایی بیش از 100 درصدی در ماه های گذشته روبه رو بوده اند ولی صنعت ماکارونی به اجرای تعهدات خود ادامه می دهد.
وی همچنین در ادامه نرخ بالای پایه صادراتی را غیرعملی و سبب دامن زدن به قاچاق محصولات این صنعت برشمرد و خواستار اصلاح آن شد.
پیشنهاد ورود موقت خودروهای تجاری از کشورهای همسایه
نماینده انجمن پخش ایران نیز با حضور در این جلسه تقویت صادرات و افزایش نرخ کرایه های صادراتی را سبب ایجاد کمبود در ناوگان حمل داخلی با قیمت های مصوب عنوان و پیشنهاد ورود موقت خودروهای تجاری از ترکیه و عراق را مطرح کرد.
هزینه بالای انتقال ارزهای غیردلاری برای صنایع غذایی ایران
دبیرانجمن صنایع روغن نباتی ایران نیز با اشاره به اینکه 85 درصد روغن نباتی مصرفی کشور وارداتی است، هزینه انتقال ارزهای تخصیص داده شده از سوی بانک مرکزی را یکی از چالش های واردکنندگان روغن در دوران تحریمی معرفی کرد چراکه هزینه انتقال ارزهایی چون لیر ترکیه یا روپیه هند عملا بالاتر از 6 درصدی است که بانک مرکزی قول پرداخت آن را داده است.
امیرهوشنگ بیرشک همچنین با بیان اینکه مواد اولیه صنعت روغن نباتی با افزایش قیمت های بیش از 100 درصدی در طول ماه های گذشته همراه بوده است، تقاضای تجدیدنظر مجدد سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان در قیمت محصولات تولیدی این صنعت را به منظور جلوگیری از کمبود این محصول در بازار و دو نرخی شد آن مطرح کرد.
وی در بخش دیگری از سخنانش بخشنامه های متعدد و متناقض بانک مرکزی درباره بازگشت ارز حاصل از صادرات به کشورهای عراق و افغانستان را مورد انتقاد قرار داد و خاطرنشان کرد: 3 شرکت بزرگ تولیدکننده روغن نباتی به همین علت توسط بانک مرکزی تحریم شده اند و به آنها ارزی تخصیص داده نمی شود.
افزایش قیمت ناچیز نان های صنعتی و ماشینی
دبیر انجمن کارخانجات نان صنعتی و ماشینی ایران نیز با بیان اینکه افزایش قیمت نان های صنعتی بسیار ناچیز صورت می گیرد خاطرنشان کرد: دولت تنها یکی از مواد اولیه تولیدی این صنعت یعنی آرد را تامین می کند و با همین استدلال برای محصولات تولیدی صنعت نان های ماشینی قیمتگذاری می کند، در حالی که ما با کمبود و جهش های بسیار بالایی در قیمت مواد اولیه رو به رو هستیم ولی باز هم تلاش می کنیم حدفاصل قیمت تمام شده و فروش را طوری تنظیم کنیم که تنها زنده بمانیم.
کمک های دولت قطره چکانی است
جمشید مغازه ای، دبیر انجمن صنایع شیرینی و شکلات ایران نیز با اشاره به ارزش افزوده و ارز آوری بالای این صنعت برای کشور، مشکلات عمده صنعت شیرینی و شکلات ایران در شرایط حال حاضر را تامین مواد اولیه چون شکر، روغن و آرد عنوان کرد و گفت: کمک های دولت برای تامین مواد اولیه این صنعت به صورت قطره چکانی انجام میشود به طوری که کارخانجات به صورت نیمه تعطیل کار می کنند.
لزوم تمرکز بر اصلاح سیاست های کلان اقتصادی به جای سرکوب قیمت ها
نماینده هولدینگ طبیعت سبز نیز از جمله حاضرین در این جلسه بود که افزایش قیمت مواد غذایی در بازار را به علت کمبود آنها در بازار دانست و خواستار تمرکز بیشتر دولت بر اصلاح سیاست های کلان اقتصادی و جلوگیری از بزرگ شدن سازمان هایی چون سازمان حمایت شد.
توسعه صادرات مستقیم آبزیان به چین در انتظار امضای تفاهمنامه قرنطینه دامی
دبیرکل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان ایران با بیان اینکه بیش از 70 درصد محصولات تولیدی آبزیان به چین، که خود تولیدکننده این محصولات است، صادر می شود، عدم امضای تفاهمنامه قرنطینه دامی با کشور چین را از جمله مهمترین مشکلات این حوزه معرفی کرد که سبب عدم صادرات مستقیم آبزیان به این کشور شده است.
وی با اشاره به روابط مثبت اقتصادی و سیاسی میان دو کشور، خاطرنشان کرد: دستگاه دیپلماسی ما نتوانسته این تفاهمنامه به سرانجام برساند در حالی که امتیاز بهره برداری از ذخایر خلیج فارس و دریای عمان به کشتی های چینی داده شده است.
دولت گندم مرغوب در اختیار صنعت ماکارونی قرار نمی دهد
محسن امینی، مدیرعامل گروه صنعتی پژوهشی زر در ادامه این جلسه حمل گندم از استان های حاصلخیز به استان های مصرفی و نگه داری در سیلوها را از جمله مسائل صنعت ماکارونی ایران مطرح کرد و اظهار داشت: صنعت ماکارونی ایران برای تولید محصول باکیفیت نیازمند گندم مرغوب است در حالی که گندمی که دولت در اختیار تولیدکنندگان قرار می دهد عمدتا از کیفیت لازم برخوردار نیست.
سیامک ربیعی، دبیر انجمن روغن ها و چربی های خوراکی نیز پیشنهاد تشکیل اتاق فکری با حضور فعالان و کارشناسان بخش خصوصی برای یاری رساندن به دولت در جهت حل بهتر مسائل را مطرح کرد.
مشکلات صنایع با سازمان ها و ارگان های دولتی پیگیری می شود
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی پس از استماع مشکلات و مسائل فعالان صنایع غذایی کشور وعده پیگیری موانع فعالان صنایع غذایی با سازمان ها و ارگان های ذیربط دولتی به منظور چاره اندیشی جهت حل مشکلات را مطرح کرد.
وی با انتقاد از سیاست های بانک مرکزی در پایین نگه داشتن تصنعی نرخ ارز، این اقدام را سبب کاهش قدرت رقابت پذیری محصولات تولیدی صنایع نسبت به محصولات مشابه خارجی دانست و افزود: افزایش نرخ ارز در شرایط تحریمی از منظر تقویت صادرات به نفع بخش کشاورزی کشور بوده است.
احمدعلی کیخا با انتقاد از سیاست ممنوعیت صادرات محصولات کشاورزی و غذایی به منظور کنترل قیمت مواد غذایی، بر اجرای سیاست آزادسازی اقتصادی در کشور با هدف توسعه و پیشرفت کشور تاکید کرد.
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس سیاست های بخش کشاورزی را سبب مهاجرت روستاییان و کشاورزان به شهرهای بزرگ دانست و افزود: منطقی نیست گندمی که در کشورهای همسایه 2500 تا 3 هزار تومان خریدار دارد از کشاورزی 1470 تا 1600 تومان خریداری شود، کمک به صنایع خوب است ولی نه از جیب کشاورز.
وی همچنین بر واگذاری امور به کسانی که اهلیت آنها اثبات شده است تاکید کرد و افزود: بخش دولتی نباید خود را رقیب بخش خصوصی قلمداد کند.
گفتنی است با پیگیری های دبیرکل کانون انجمن های صنایع غذایی ایران روز دوشنبه سی ام اردیبهشت ماه جلسه ای با حضور فعالان صنایع غذایی کشور و مسوولان و مقامات دولتی در مجلس شورای اسلامی به منظور رفع موانع و مشکلات صنعت برگزار خواهد شد.